BASKETBALL WOLF

Basketball Articles and Match Analyses

Blog

Yeteneğin Zemininde Sporcu Karakteri

Sporcu seçimlerinde karakter mi yoksa yetenek mi birincil öneme sahiptir? Siz ne dersiniz? Sosyal medyada paylaşılan oyuncu istatistiklerini, maç görüntülerini ve yorumları gördükçe yeteneğin bir oyuncunun seçiminde öncelik olması gerektiğine gittikçe daha fazla inanabilirsiniz. Yetenek, bir oyuncunun sahip olabileceği en büyük kapasiteye işaret eder ve oyuncudan oyuncuya derecesi farklılaşır. Doğuştan çok yetenekli olabilir, spora özgü…

Savunmada Yardım Tarafı : Opsiyonlar ve Riskler

Birkaç gün önce yaptığım bir sohbet üzerine savunma hakkında yeniden düşünmeye başladım. Bir maçta hücum oyuncusu çembere penetre ettiğinde savunma yardımı top tarafından mı yoksa ters taraftan mı gelmeli? Basketbol antrenörlerinin ve birçok basketbol insanının çeşitli nedenlerle farklı yaklaşacağı bir soru. Yaratıcılık ve analitik düşünme, bu oyunda mutlak doğruların ötesine geçiyor. Sosyal medyada yaptığım bir…

Perde Arkasında Sporcu

Sporun profesyonel bir kimlik kazanmasıyla beraber, oyuncuların çalışmasıyla ilgili yeni sorunlar da beraberinde türemeye başladı. Yapılan sözleşmeler, anlaşılan ücretler, sigorta, çalışma atmosferi gibi etmenlere bağlı olarak türeyen bu sorunlar, spor alanında yer alan oyuncuların stres ve kaygı düzeylerinde artışa neden oluyor. Çünkü insanı en çok korkutan şeylerden biri de önündeki belirsizliktir. Elbetteki hangi alan olursa…

Sahadaki 13. Oyuncu: Antrenör

Antrenör; takımına saha içinde ve dışında liderlik eden, doğrudan iletişime açık olan, takımın bütünlüğü kadar bireyin önemini kavramış kişidir. Antrenörün takımından beklentisi olduğu kadar takımın da ondan beklentileri mevcuttur. Bu beklentilerin de üstünde takımın ortak hedefleri vardır. Böylece sağlıklı süregelen bir iletişim, takım lideri ve üyelerinin birbirini açıkça ve hatasız anlaması konusunda büyük bir öneme…

Yetenek mi Branşı, Branş mı Yeteneği Seçer? (Bölüm-5)

Sporcuyu belli bir spor branşına yönlendirirken sorulması gereken bazı sorular vardır. Bu soruların temelinde de sporcunun yeteneğinin yani bireysel özelliklerinin sorgulanması yatar. Bunun için bir takım temel alanlarda analizler yapılır ve ölçümler doğrultusunda sporcuya bir yön tayin edilir. Dört adet temel inceleme alanı bulunmaktadır: AnatomiBiyomekanikFizyolojiPsikoloji Fakat bütün bu analizlerden önce analizi yapan kişi tarafından ”anamnez”…

Yetenek mi Branşı, Branş mı Yeteneği Seçer? (Bölüm-4)

Sizce konu basketbol ya da farklı branş sporları olduğunda, istisnai örneklerimiz olsa da, ülke olarak geride kalıyor oluşumuzun altında yatan sebep nedir? Yetenekli sporcu sayımızın az oluşu mu? Yoksa sağlam bir altyapı ve eğitim sistemimizin olmayışından mı kaynaklı? 80 milyon nüfuslu bir ülkede yetenekli sporcunun az oluşu pek mümkün gözükmüyor. Öyleyse cevap ikinci soruda gizli.…

Yetenek mi Branşı, Branş mı Yeteneği Seçer? (Bölüm-3)

Kapsamlı bir yetenek seçiminden bahsettiğimizde ülkemizde bunun örneklerini çok fazla göremiyoruz. Peki yetkili kurum ve kulüpler tarafından karar verildiği takdirde bu tarz bir seçimin uygulamasının ülkemizde yapılması mümkün müdür? Gerekli koşullar sağlanabilir mi? Yapılan seçimler genelde kısa bir süre içinde belli faktör ve değerlere göre yapılıyor. Kriterler en çok da bireyin kronolojik yaşına ve bazen…

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.

%d bloggers like this: